RECULL DE RECURSOS PER A L'ÚS DE LES TIC

RECULL DE RECURSOS PER A L'ÚS DE LES TIC

PERILLS A LA XARXA

 El fet de tenir accés a internet ens dóna molts d'avantatges, però també hem de tenir present  que ens pot ocasionar problemes, sobre tot si es tracta de fillets. És per això que hem de tenir en compte tota una sèrie de perills amb els que ens d'enfrontar.
WEBS AMB CONTINGUTS NO ADEQUATS

Existeixen nombrosos programes que permeten filtrar  continguts no adequats (violents o de caràcter sexual).
Potser el treball és previ a això. Potser el problema no se centra a saber bloquejar tècnicament determinats continguts. Aquests programes són útils quan la nostra intenció és que els fillets no arribin a determinades pàgines de manera accidental, a causa que, pels seus continguts, efectivament, poden ser molt impactants. No serveix de gaire quan la nostra intenció és censurar o prohibir. Si volen visitar aquestes pàgines, ho faran. Si no des de casa, des de la d'un amic, o des d'un cibercafè.
I el problema no és tant voler veure aquests continguts sinó les conclusions que n’extreguin. El treball de pares i educadors no rau, en la capacitat per censurar o posar lluny de l'abast, sinó en la capacitat per dialogar sobre temes controvertits. I això no és un treball que es pugui fer de la nit al dia, encara que hauria d’intentar-se si no hi ha costum de fer-ho.
(Santos Urbina Ramírez. Professor de la Universitat de les Illes Balears)

CIBERBULLING

- No respondre mai a les provocacions, respondre engresca a l'acosador.
- Bloquejar a la persona que amenaça i denunciar-lo a través del botó d'ajuda.
- Captura la imatge de la pantalla amb l'amenaça, insult... (Tecla Impr pant).
- Copiar i aferrar en un document de text el link i/o url del lloc web, pàgina o perfil.
- En el cas de Facebook, utilitzar les contes de correu d'abús: 
- Si el cas és prou greu acudir a la polícia a denunciar-ho


ADDICCIÓ

No és una situació habitual però si es detecta o es sospita s'ha d'acudir a un especialista.

Indicadors:
-Irritació.
-Aïllament.
-Temps excessiu connectat.
-Falta d'interès per altres coses.
- Baixada rendiment acadèmic.
- Falta de contacte social.

VIRUS I ALTRES ASPECTES TÈCNICS

 Els virus informàtics que s'expandeixen a través de la Xarxa poden causar problemes seriosos als nostres equips. Moltes vegades aquests venen camuflats dins de correus electrònics que en obrir-los deixen entrar el virus dins del nostre ordinador. També trobem el cas de persones (hackers o pirates informàtics) que intenten entrar en els nostre ordinador per a causar un dany al mateix o emprar el nostre sistema. Els moments en el que els nostres equips són més vulnerables a sofrir qualque atac són, essencialment: quan obrim un correu electrònic, quan participem a una partida online de qualque joc i quan descarreguem qualque programa o arxiu al nostre ordinador.