RECULL DE RECURSOS PER A L'ÚS DE LES TIC

RECULL DE RECURSOS PER A L'ÚS DE LES TIC

LA PISSARRA DIGITAL: Les raons de l'èxit

La pissarra digital a l'aula de classe obre una finestra al món i actua com germen d'innovació i cooperació ja que possibilita accedir a la immensa base de coneixement d'Internet, compartir i comentar tota mena de materials i treballs seleccionats o realitzats pels professors i els estudiants, i comunicar-se i interactuar en temps real (xat, videoconferència) des de classe amb altres persones i grups llunyans.
A tot això cal afegir que la pissarra digital resulta molt fàcil d'utilitzar: de seguida s'aprèn tot el necessari per començar. Qui no sap navegar avui dia? Qui no vol aprendre a navegar avui dia? Qui no aprèn a navegar en menys d'una hora? El professorat es familiaritza ràpidament amb el sistema, i encara que a vegades haurà de realitzar esforços complementaris (recerca de webs interessants, elaboració d'esquemes i apunts...), en general la seva ocupació no suposarà una major dedicació.

   Quines són les raons de l'èxit? 


És una font inexhaurible d' informació multimèdia i interactiva disponible de forma immediata a l'aula.
Més recursos a disposició del professorat per a renovar metodologias i tractar la diversitat.
Classes més vistoses i audiovisuals.
Els estudiants estan més atents, motivats i interessats: segueixen millor les explicacions i comprenen millor elsn continguts.
Integra l' ús de les TIC a les activitats de l'aula: cercar informació, realitzar i presentar treballs...
A més a més és fàcil de fer servir, no dóna problemes, engresca, augmenta l'autoestima professional.

La màgia de la pissarra electrònica està que tot el professorat s'hi entusiasma , i progressivament va descobrint els seus múltiples possibilitats al temps que assaja noves metodologies docents; per això, amb més o menys intensitat, SEMPRE se'n va produint una renovació dels processos d'ensenyament i aprenentatge. Vegem quines són les raons del seu èxit:

- La pissarra digital resulta molt fàcil d'utilitzar. De seguida s'aprèn tot el necessari per començar. Qui no sap navegar avui dia? Qui no vol aprendre a navegar avui dia? Qui no aprèn a navegar en menys d'una hora? El professorat es familiaritza ràpidament amb el sistema i, tot i que de vegades haurà de realitzar esforços complementaris (cercar webs interessants, fer esquemes i apunts...), en general utilitzar la pissarra digital no els suposarà una major dedicació. 

- Suposa una font inexhaurible d'informació multimèdia i interactiva disponible de manera immediata a l'aula que permet aprofitar didàcticament molts materials realitzats per professors, alumnes i persones alienes al món educatiu. La pissarra digital a l'aula de classe obre una finestra al món i actúa como germen de innovación i cooperación ya que posibilita acceder a la inmensa base de conocimiento de Internet, compartir y comentar todo tipo de materiales y trabajos seleccionados o realizados por Els profesores y Els estudiants.

- L'accés a la informació es realitza de manera immediata. No cal dedicar molt temps a preparar materials, n'hi ha prou amb conèixer la seva existència a Internet. I quan es consulten abans de la classe, la seva revisió sol resultar gratificant i enriquidora. 

- És una tecnologia neta i que no dóna problemes. Si cal es pot prescindir puntualment d'ella, de manera que si un dia no va el sistema o Internet dóna problemes, simplement es desenvolupa la classe sense la pissarra electrònica, com feia abans. Davant aquest sistema tecnològic tan senzill i segur, anar a l'aula informàtica resulta molt més complicat i estressant per als professors sense grans coneixements informàtics, ja que allà solen succeir múltiples incidències: ordinadorts que no van, virus, programes que deixan de funcionar, problemes de configuració, algun cable que s'afluixa, les bromes d'algun alumne "que sap molta informàtica"….
- Posibilita l' ús col·lectiu a classe dels canals telemàtics de comunicació (correu electrònic, xat, videoconferència...), amb els quals es poden establir comunicacions amb altres estudiants, especialistes, centres... de tot el món.
- Possibilita que les classes puguin ser més dinèmiques, vistoses i audiovisuals, facilitant als estudiants el seguiment de les explicacions del professorat. 

- Els alumnes estan més atents, motivats i interessats per les assignatures. Fins i tot en aquells entorns en els quals resulta difícil mantenir la disciplina i l'ambient de treball en classe es constata un menor conflictivitat. Els estudiants se senten més com a casa quan estan davant el món audiovisual del televisor, concentrats amb els seus videojocs o navegant lúdicament per Internet. Els temes que es tracten en classe s'aproximen més a les seves experiències prèvies. Els resulta més fàcil relacionar el nou amb el que ja saben. Poden realitzar uns aprenentatges més significatius.

- Els alumnes tenen un paper més actiu en les activitats de classe, participen més, tenen més autonomia i disposen de més oportunitats per al desenvolupament de competències tan importants a la societat actual com cercar i seleccionar informació, realitzar treballs multimèdia i presentar-los públicament als companys...

- Resulta més senzill aprofitar les aportacions que poden fer els estudiants des de la seva diversitat. Els seus punts de vista, sabers i cultura, a partir de les seves exposicions públiques amb el suport de la pissarra digital (que pot proporcionar imatges, música, esquemes...) poden compartir-se fàcilment amb tot el grup. 

- Els estudiants poden veure en classe materials que estan a la xarxa i que després podran revisar detalladament a casa.

- El professorat augmenta la seva autoestima professional: està utilitzant eficaçment les tecnologies avançades, ha millorat el que fer docent, millora la formació de l'alumnat... Explora a Internet i investiga en la classe. Amb el temps va descobrint noves possibilitats metodològiques i molts nous recursos aplicables (sobretot a Internet) per al tractament de la diversitat.

- Contínuament van aprenent coses noves, a partir de les visites per les pàgines web i també dels comentaris que es fan en classe. Resulta gratificant i divertit. Es va acabar la monotonia per als estudiants i també per a alguns professors. 

- Es relaciona el món de fora de l'aula amb el món de l'aula a través de les informacions que aporta Internet sobre la premsa, els programes de televisió...

- Facilita el tractament de la diversitat perquè permet la presentació d'una gran varietat de recursos.
Les possibilitats de la pissarra electrònica per innovar, motivar als estudiants, promoure aprenentatges més significatius, atendre adequadament la diversitat de l'alumnat..., són immenses. En alguns casos, el professorat haurà de realitzar esforços complementaris importants (elaboració de transparències, apunts, materials didàctics interactius), però en general la seva ocupació no suposarà una major dedicació. A un toc de ratolí, tenim la biblioteca universal d'Internet al nostre abast en classe. No us sembla un somni fet realitat?
"... I el professorat va ser integrant Internet en el seu quefer docent perquè l'escola disposava de les infrastructures necessàries per a fer-ho, perquè coneixia els continguts i les possibilitats d'Internet (ho utilitzava també a casa per a comunicar-se i buscar informació diversa i sobre la seva assignatura), i perquè creia que devia fer-ho... la dinàmica dels temps." (Apunts del futur)